maanantai 29. elokuuta 2011

Käytännön käytettävyysvihje: vältä turhat mokat

Käyttöliittymissä näkyy niin paljon turhia mokia. Esimerkiksi alla oleva vähintääkin hämmentävä ("yksikäsitteisyysrajoitusten") virheilmoitus. Tällaisia kun olisi helppo välttää.


Ja se vinkki tähän on ehkä vähän tylsä: lukeminen
  • Aiemmin kirjoittelin ISO 9241 -standardista. Sen eri osista löytyy lukuisa määrä ohjeita hyvistä suunnittelukäytännöistä. Ks. aiemmat kirjoitukset. 
  • Konkreettinen ja helppolukuinen opas on Jeff Johnsonin GUI Bloopers. Englanninkielinen kirja, ja pitää tietenkin ostaa. On hauska, ja kuvaa monin esimerkein "käyttöliittymätöppäyksiä" ("blooper"), ja antaa ehdotuksia paremmiksi ratkaisuiksi
  • Jos suunnittelee verkkosivuja, niin hyvä ja ilmainen opas on Research-Based Web Design and Usability Guidelines. Englanninkielinen, mutta helppolukuinen ja konkreettinen, käytetty paljon kuvia. Ja siis ilmaiseksi verkosta ladattavissa
  • Edelleen verkkosivumaailmaan liittyen tunnettu, hauska ja myös tiivis kirja on Steve Krugin Don't make me think. Jo tuo kirjan nimi on mielestäni yksi verkkosivujen - ja myös laajemminkin käyttöliittymien - perusohjeita. Siis "älä pane käyttäjää pähkäilemään". Alla on esimerkki esimerkki dialogista, joka kyllä laittaa pähkäilemään: (siis mikä tuo rengastettu dialogi on?) 

Tällaisten ohjeiden tunteminen lisää käyttöliittymien laatua ja käytettävyyttä - ei tule turhia mokia. 

Mutta tulee muistaa, että tällaisten ohjeiden noudattaminen ei vielä takaa hyvää käytettävyyttä. Ja miksi? Koska hyvä käytettävyys on viime kädessä käyttäjien työn ja tehtävien tukemista. Ja tämän näkökulman suunnittelu on aina sovelluskohtaista, johon yleiset ohjeet eivät tietenkään voi antaa konkreettisia suunnitteluohjeita.