perjantai 3. kesäkuuta 2011

Suunnittelusuosituksia Internet-palveluille

Viisi suositusta suunniteltaessa Internet-palvelujen käyttöliittymiä: 1. sisällön optimointi, 2. tietokoneen ja kännykän käyttötavat, 3. kännykän kykyjen laaja hyödyntäminen, 4. kännykän resurssien kompensointi ja 5. sisällön päivitys. Mobiili erillissovellus voi tarjota paremman käyttökokemuksen kuin mobiili selain. 


Vartiainen (2009) on kerännyt väitöskirjassaan Suunnittelusuosituksia Internet-palvelujen kännykkäkäyttöliittymille yhteensä viisi eri näkökulmaa, jotka pitäisi ottaa huomioon suunniteltaessa Internet-palvelujen käyttöliittymiä. Nämä suositukset ovat:
  1. Sisällön optimointi. Mobiilissa web-selaimessa webin sisältö pitäisi optimoida vastaamaan mobiililaitteen näytön tulostuskykyä. Vähintäänkin selaimella tulisi olla visualisointimenetelmä, joka muuntaa sisällön pienelle näytölle soveltuvaksi. Erillissovellus (mobiili client-sovellus) voi optimoida käyttöliittymän sisällön tietyn Internet palvelun tarpeisiin.
  2. Tietokoneen ja kännykän käyttötavat. Mobiilin web-selaimen pitäisi hyödyntää tuttujen pöytätietokoneiden käyttötapoja, mutta sen lisäksi tuoda uusia ratkaisuja mobiilia käyttöä varten. Erillissovellus voi olla suunniteltu erityisesti tietylle mobiililaitteelle ja mobiilikäyttöön.
  3. Kännykän kykyjen laaja hyödyntäminen. Mobiilin web-selaimen käyttöliittymän pitäisi tarjota miellyttävä käyttäjäkokemus hyvän navigointinäppäimen, pienen näytön ja yhdenmukaisen vuorovaikutuksen kautta. Erillissovellus voi hyödyntää käyttöliittymän ominaisuuksia, joita laitteella on käytössä, sisältäen parannetun grafiikan ja välittömän palautteen.
  4. Kännykän resurssien kompensointi. Mobiilin web-selaimen pitäisi tuottaa erikoislaatuisia käyttöliittymäratkaisuja korvaukseksi rajoitetuista mobiililaitteen resursseista. Mobiililla erillissovelluksella on mahdollisuus täysin hyödyntää laitteen ominaisuuksia, joilla piilottaa tekniset yksityiskohdat käyttäjältä, tarjota mielekkäitä oletusarvoja, automatisoida toimintoja ja mahdollistaa yhteydetön käyttö.
  5. Sisällön päivitys. Web-selain tarjoaa Internetin sisällön manuaalisen päivittämisen sekä automaattisen lataamisen. Sen pitäisi optimoida päivittäminen tavalla, joka on hyödyllinen käyttäjälle. Erillissovellus voi olla täysin integroitunut vastaavaan Internet-palveluun: se voi tarjota pääsyn ajan tasalla olevaan sisältöön ilman manuaalista päivitystä. (Vartiainen, 2009).
Vartiainen on lisäksi verrannut toisiinsa mobiilien erillissovellusten ja web-selaimen tyypillisiä eroja niiden ominaisuuksissa, koska mobiilit Internet-palvelut on mahdollista toteuttaa näillä kahdella eri tavalla. Mobiili web-selain on pääasiallinen tapa toteuttaa palvelut ja se voi yleensä tukea useita erityyppisiä Internet-palveluita, kuten pc-tietokone. Se ei ole kuitenkaan optimoitu erityisesti jollekin palvelulle, eikä siksi voi tarjota optimaalista käyttökokemusta millekään tietylle palvelulle. 

Mobiili erillissovellus taas on täysin integroitu vastaavaan Internet-palveluun ja se pystyy hyödyntämään alustan mahdollisuuksia ja optimoimaan käyttöliittymän palvelun tarpeita vastaavaksi. Siten sillä on edellytykset tarjota käyttäjälle parempi käyttökokemus kuin mobiililla web-selaimella. Toisaalta mobiilin erillissovelluksen kehittäminen voi olla työlästä sekä toteuttamiskelvotonta kaikille alustoille. 



Lähteet: Vartiainen, E., (2009). Design Implications for Mobile User Interfaces of Internet Services. Doctoral Dissertation Helsinki University of Technology, Faculty of Information and Natural Sciences, Department of Media Technology. Saatavilla: http://lib.tkk.fi/Diss/2009/isbn9789522481429/isbn9789522481429.pdf