maanantai 16. toukokuuta 2011

Suunnittelusääntöjen tunteminen on käyttöliittymäsuunnittelijan perusosaamista

Suunnitteluohjeistot antavat yleisiä, sovelluksesta riippumattomia ohjeita vuorovaikutusratkaisujen (käyttöliittymän) suunnitteluun. 

Blogin aluksi keskitytään mobiilien laitteiden käyttöliittymien suunnittelusääntöihin (-ohjeistoihin).

Suunnittelusäännöt tukevat erityisesti vuorovaikutuselementtitason suunnittelua, käyttöliittymän "pintatasoa". Ohjeistot antavat peruslaadun käyttöliittymiin, mutta eivätkä korvaa tehtävätasoa ja käytettävyysaktiviteetteja. (näistä tasoista enemmän kirjassa "Navigoi oikein käytettävyden vesillä"; ks. linkki alla)

Suunnitteluohjeistolla on kaksi käyttötapaa. Tärkein on (1) ohjata suunnittelijaa suunnitteluratkaisujen tuottamisessa.  Toinen on (2) toimia tarkistuslistoina ulkopuolisen tekemissä  tarkistuspohjaisissa käytettävyysarvioinneissa. 


Yleisiä käyttöliittymien suunnittelusääntöjä on esimerkiksi standardisarjassa ISO 9241.

Mobiililaitteille suunnittelusääntöjä ja heuristiikkoja on kehitetty erityisesti 2000 -luvun alkupuolella. 

Suunnittelusääntöjen kehityksen taustalla on ollut joko tunnettujen asiantuntijoiden perinteisille tietokoneille tehdyt säännöt, kuten esimerkiksi Nielsenin heuristiikat tai Schneidermanin kahdeksan kultaista sääntöä, mutta niitä on kehitetty myös perustuen eri asiantuntijoiden kokemukseen tai käyttäjätutkimuksiin.


Osa vakiintuneista suunnittelusäännöistä ja heuristiikoista soveltuu sellaisenaan myös mobiililaitteille, osaa säännöistä joudutaan muokkaamaan sopiviksi ja osa mobiililaitteiden/sovellusten ohjeista on täysin uniikkeja.


Tyypillistä suunnittelusäännöissä on se, että ne ovat usein vain osittaisia tai niitä ei esitetä kovin tarkalla ja konkreettisella tasolla. Ne voivat olla myös niin spesifisiä, keskittyen vain tietylle osa-alueelle (kuten esimerkiksi mobiileja opetusportaaleja, tai mediagallerioita varten), jolloin niitä ei suoraan soveltaa muihin tapauksiin.



- Seuraavissa kirjoituksissa siis esitetään eri lähteistä löytyviä suunnittelusäätöjä. 


Lähteet:


Bertini, E. Catarci, T. Kimani, S., Dix, A., (2005). A review of standard usability principles in the context of mobile computing. Studies in Communication Sciences, 5(1):111–126, 2005.


Jokela, T. (2010). Navigoi oikein käytettävyyden vesillä. www.kaytettävyyskirja.net