Mauney ja Masterton (2008) antavat kirjassa HCI Beyond the GUI – Design for Haptic, Speech, Olfactory, and Other Nontraditional Interfaces suunnittelusääntöjä mobiililaitteille. Kirjoittajat jakavat suunnitteluohjeet viiteen eri osioon, joista seuraavaksi on esitetty tiivistetysti viides osuus, eli käyttäjän työskentelyn vähentäminen.
Käyttäjän psyykkisen sekä fyysisen työskentelyn määrä käyttäjävuorovaikutuksessa käyttöliittymän kanssa täytyy pitää mahdollisimman vähäisenä. Sen sijaan, että pakotettaisiin käyttäjä tekemään ylimääräistä työtä, hyvä suunnittelu tekee käyttäjän tehtävistä vaivattomia.
Monimutkaisten tehtävien suorittamista varten wizardien eli velhojen käyttäminen on tehokas tapa. Wizard ohjaa käyttäjän läpi asteittain etenevien osatehtävien ja vähentää näin käyttäjän muistikuormaa. Hyvin suunniteltu wizard antaa käyttäjän liikkua eteenpäin ja taaksepäin eri askeleiden välillä ja pitää käyttäjän jatkuvasti tietoisena siitä, missä vaiheessa prosessia ollaan menossa. Wizardien suunnittelussa pienille näytöille keskeistä on eliminoida mahdollisimman monta syöttökenttää käyttäjältä, teettämällä mahdollisimman paljon työstä ohjelmalla. Esimerkiksi osoitteen syöttämisessä, ohjelma voi täyttää kaupungin ja maan tiedot automaattisesti, kun käyttäjältä on ensin kysytty postinumero. (Mauney, Masterton, 2008)
Monet mobiilit käyttöjärjestelmät tukevat moniajoa. Moniajo on ohjelmistokehityksessä todellisessa kasvussa ja sen käytössä on oltava huolellinen käyttöliittymän toteutuksessa. Koska mobiililaitteen käyttäjän huomio kohdistuu vain rajallisesti laitteeseen ja hänellä on todennäköisesti tavoitteena suorittaa yksi tehtävä mahdollisimman nopeasti, käyttäjää ei pitäisi pakottaa ”tekemään moniajoa” tehtävän suorittamiseksi. Moniajo on tehokas apukeino, mutta pääasiallisesti sitä pitäisi käyttää järjestelmän, ei käyttäjän. Esimerkiksi, sellaiset järjestelmän tehtävät, joiden suoritus ei tapahdu sopivaan aikaan, voidaan suorittaa taustalla ilman, että se häiritsee käyttäjän laitteen käyttämistä. (Mauney, Masterton, 2008)
Yksi esimerkki tehokkaasta ja samalla yksinkertaisesta suunnittelusta on Nokian S60 sarjan kontaktien selaaminen. Käyttäjä voi vierittää aakkosjärjestyksessä olevia kontakteja pystysuunnassa, mutta jos kontakteja on paljon, vierittämisen sijaan käyttäjä voi syöttää haluamansa kirjaimen näppäimistöltä. Tämän jälkeen kontakteista suodattuu kaikki nimet, joissa näppäimistöltä annettu kirjain on ensimmäisenä joko etu- tai sukunimessä. Tekniikka on yllättävän tehokas ja helposti käyttäjän opittavissa. (Mauney, Masterton, 2008)
Lähteet: Mauney, D.W., Masterton, C., (2008). Small-Screen Interfaces in HCI Beyond the GUI. Design for Haptic, Speech, Olfactory and Other Nontraditional Interfaces. Ed. Kortum, P., Morgan Kaufman.